İlk defa karavanla geziye çıkanlar için birkaç hatırlatma

Çekme karavan ya da motokaravan aldınız. bir çok kişinin hayali sizin gerçeğiniz oldu. Şimdi sırada gezmek mevsimin tadını çıkartmak , kah güneşin altında Bolca D vitamini almak , kah soğuk havada dizel ortam ısıtıcınızı açıp , karın, kışın ortasında karavanınızın tadını çıkartmaya geldi.

Ancak rüya gibi başlayan hafta sonunuzun kabusa dönmemesi için küçük önlemler almanızda fayda var.




Yola çıkmadan önce, güvenli sürüş gereksinimlerinizi tekrar tekrar kontrol etmekle işe başlayın.

Gündelik yaşamda yüksek tempo ile çalışıyor olabilirsiniz. Hatta çok aceleci ve dikkatsiz davrandığınız durumlar da olabilir. Ancak sırtınızda evinizi taşıyorsanız , tüm bu kötü alışkanlıklardan vazgeçmelisiniz. Hem kendi hem de diğer sürücülerin yol güvenliği için yola çıkmadan önce güvenli sürüş gereksinimlerinizi tekrar tekrar kontrol etmekle işe başlayın. Unutmayın bir yere yetişmiyorsunuz. Yola yarım saat geç çıkmak size birşey kaybettirmez. Ama çok şey kazandırabilir.

Herşeyi biraz oluruna bırakmakta fayda var.

Acele edip bir an an önce kamp yerine varmak istiyorsunuz ancak amacınız bir an önce kamp yerine varmak değil , kamp yerine gidene kadar yolunuzun tadını çıkartmak olmalı. Unutmayın siz artık bir karavan sahibisiniz. En azından hafta sonunuzda yüksek tempolu ve dakika dakika planlanmış yaşamdan uzaklaşıp, doğaçlama yaşayabilirsiniz. Yanınıza almayı unuttuğunuz birkaç şey olacaktır muhakkak. bunların keyfinizi kaçırmasına izin vermeyin.

Eşyalarınızı dengeli yükleyin.

Hafta sonu için hazırladığınız buz gibi içecekler , yemekler siz daha yolun yarısına gelmeden yolda ziyan olabilir. Özellikle , akıcı gıdaları yerleştirirken 9 şiddetinde bir deprem olsa bu devrilir mi diye düşünün. seyahat esnasında arkanızdaki tekerlekli evde herşey birbirine girebilir. Eşyalarınızı düzenli bir şekilde yerleştirin. Buzdolabınızın muhakkak kilitli bir kapağı olsun. Dolap kapaklarınızın açılmaması için önlem alın. Eğer kompresörlü bir buzdolabı sahibiyseniz zaten hareket esnasında buzdolabını çalıştırmamanız gerekecektir. Bunun için üstten kapaklı soğutucu dolaplara yiyeceklerinizi yerleştirip gittiğiniz yerde karavan destek ayaklarını açar açmaz bunları dolabınıza yerleştirebilirsiniz.

İçinde yaşadığınız karavanda hareket edip etrafa çarpabilecek ekipmanları siz daha iyi biliyorsunuz. Sonradan telafisi güç zararlarla karşılaşmamak için bunları muhakkak sabitleyin.

Lastiklerinizi kontrol ettiniz mi?

Güvenli sürüş için lastikleriniz havalarını muhakkak kontrol edin. Bunun için on-line alışveriş sitelerinde satılan lastik basınç ölçerler iş görebilir ancak üzerinde basınç göstergesi olan bir pompa daha kesin bir çözümdür.

Lastiklerin havasının eksik olduğunu fark ettiğiniz anda kendi pompanız ile hava takviyesi yapabilirsiniz. Binek aracınızla bütün yakıt istasyonlarında lastik basınç kontrolü ve hava takviyesi yapabilirsiniz ancak , aracınızın arkasında 5 metre uzunluğunda bir karavan ile yakıt istasyonunda lastik basınç istasyonuna, muhtemelen geri geri yanaşmak çok da kolay olmayacaktır. Yakıt istasyonlarında satılan basınçlı lastik tamir kitlerinden birkaç tane edinin. Mümkünse karavanınız için bir yedek lastik de temin edebilirsiniz. Yedek lastiğin ağırlığından çekinebilirsiniz ancak bozuk ve keskin taşların olduğu dağ yollarına girecekseniz işinizi şansa bırakmayın. Türkiye yollarında 01 belgeli karavanlar yasal olarak tartı toleransı ile 785 kg ‘a kadar seyahat edebilmektedir.

Yasal hız sınırı ve ağırlıklar için Test Sürüşü konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Bijon anahtarınız var mı?

Birçok sürücüden daha deneyimlisiniz. Kendi aracınızın lastiğini değiştirebiliyorsunuz. Hatta bu okadar kolay ki sizin için , yolda kalan birini gördüğünüz anda yardım için durmaktan da çekinmiyorsunuz. Lastik değiştirmek sizin için çocuk oyuncağı. Ayrıca bagajınızdaki tamir kiti de eksiksiz.

Peki yedek lastik tamir kitinizin içinde bulunan bijon anahtarınız karavanın bijonlarına uyuyor mu? Aracınızda bulunan tamir kiti içindeki bijon anahtarını muhakkak karavanınız bijonlarında deneyin. Aracınızın orjinal bijon anahtarı karavanınız bijonlarına uymuyorsa basit bir lastik arızasında mağdur olabilirsiniz. Aynı şekilde kirkonuzu da karavınızı kaldırıp kaldırmadıgını kontrol edebilirsiniz. Kesin çözüm uzun yol şöförlerinn kullandığı stavroz diye tabir edilen bütün bijonlara uyan “+ ” şeklindeki bijon anahtarından temin edin.




Karavanınız etrafında genel bir gözle kontrol yapın.

Uzun yol sürücülerinin özellikle dinlenme tesislerinde stavroz bijon anahtarı ile bijonlarını kontrol ettiğini görmüşsünüzdür. Sarsıntılı sürüşler bijonların gevşemesine ve daha büyük tehlikelere neden olabilir. Bijonlarınızda kayma olup olmadığınından emin olmanın en kolay yolu , bijonları asetat kalemi ile işaretlemektir. böylece çizgide sapma olduğunda bijonların nekadar gevşediğini görebilirsiniz.

Sürüşe başlamadan önce, kaplinin çeki demirine sağlam bir şekilde oturduğundan emin olun. En sık yapılan hata orta destek tekerleğini çıkartmadan kaplini çeki demirine oturtmaya çalışmaktır. Ota tekerleği iyice gevşetin ve kaplini iki elle kaldırıp çeki demirinin üzerine kendi ağırlığı ile oturmasını sağlayın.

Yolculuk esnasında kaplindeki destek tekerleğini karavandan muhakkak ayırın. Bozuk yollardan ya da kasislerden geçerken tekerleğiniz yere sürtüp hem dengenizi bozabilir , hem de tekerleğinizdeki kauçuk kaplama ve bağlantı noktaları zarar görebilir.

Kaplin emniyet telini çeki demirinize bağlamayı ihmal etmeyin. Ters bir durumda karavan aracınızdan ayrıldığı anda bu tel de muhtemelen kopacaktır ancak telin gerilmesiyle karavanınız arkanızda güvenli bir şekilde frenleyip duracaktır.

Karavanınızda çıkabilecek küçük arızaları giderebilecek basit bir alet çantanız muhakkak olsun. Şarjlı matkap , alyan takımı , ingiliz anahtarı, Çift taraflı bant, elektrik bantı gibi basit ekipmanlar sizi büyük sıkıntılardan kurtarabilir.

Son olarak karavanınızın elektrik bağlantısını aracınıza irtibatlandırın ve karavanın aydınlatma grubunun sorunsuz çalıştığından emin olun.

Güvenli sürüşler.

Yazar: woodpecker