Karavanın Yapım Aşamaları

Projenin  hazırlanması , tescil işlemleri

Karavanın imalatına başlamadan önce 6 ay kadar bir projelendirme sürecimiz oldu.

Bu aşamada şaseyi hazır mı alalım yoksa kendimiz mi imal edelim diye iki seçeneğimiz vardı.

Ancak karavanın sarsıntıya ve zorlu yol koşullarına karşı daha dayananıklı olması için özel bir tasarım üzerinde çalıştık. Projemizi yurt içinde ve yurt dışında marka ve tasarım olarak tescil ettirdik. Bundan dolayı özel boyutlardaki kendi dizaynımız olan şaseyi kullanmaya karar verdik.

Kendi imal ettiğimiz bir şaseye trafiğe çıkış belgesi ( O1 ya da O2 belgesi )alamayacağımızdan dolayı, Türk Standartları Enstitüsü  tarafından yetkilendirilmiş bir firma ile görüştürk. Bu firmaya kendi projemiz olan şaseyi imal ettirdik.

Alttaki bağlantıya tıklayıp O1 ve O2 hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Şase ve iskelet sistemi

Şasemizde alko marka torsiyonlu frenli dingil kullandık. 

Dingilin bağlantı noktası genişliği 170 cm. Üst şasemizin boyutları 190cm eninde ve 270 cm boyunda. Bu şaseyi, 40x40mm buyotlarında 1,5mm et kalınlığında galvanizli demir profilden  imal ettik.

Şasenin dikey ve yatay profillerini konumlandırırken,  özellikle mobilya yerleşimini dikkate aldık.

Teker genişliği için bıraktığımızz 71 cm aralık gayet yeterli. Biz 13 inç jant ölçüsünde lastik kullandık. Ancak 16 inçe kadar lastik kullanma imkanımız var.

Karavanın dış gövdesine şeklini veren kavak kontraplak çıtaların  ve mobilyaların montajını yapmadan önce, ana kafes olarak  görev yapan bir  profil yapı inşa ettik.

Bütün mobilya  parçaları  yerleştirilirlen   hem taban  profillerinin üzerine denk gelmekte ,  hem de , üst iskelet ile sabitlenmekte.  

Mobilyalar  ve iskelet birbirine kenetlenmiş olarak tasarlandığından ve alüminyum kompozit panel dış gövde ile de desteklendiğinden dolayı son derece sağlam bir yapı oluşturduk.

Teker aralığı için bıraktığımız 71 cmlik bölgeye duvarları  tam profillerin üzerine denk gelecek şekilde 70×70 boyutlarında bir duşakabin , duşakabinin tam karşısına ise mutfak tezgahı ve mutfak dolabını  konumlandırdık. Boyuna profillerin tam üzerine, tekli bazaları   yerleştirdik.

Ağırlık merkezi ve  yük dengesinin önemi

İlk olarak tekerleklerimizi  gövdeden 15 er cm dışa doğru ofsetli olarak    tasarlamamıza dikkat çekmek istiyorum.  

Tekerlekleri karavanın ağırlık merkezinin dışına almamız , bize mükemmel bir yol tutuşu sağladı.

Ayrıca , yatay eksende karşılıklı yerleşimi  yapılan  duşakabin ve mutfak grubu  ağırlıkları,  birbirine eşit olarak tasarlandı.

Boyuna eksende ise;
Kuvvet x Kuvvet kolu = Yük x Yük kolu   formülüne göre , karavanın çeki demirine etki etmesi gereken  nominal  yük hesap edilerek, ağırlık merkezinin olması gereken nokta  tespit edildi.

Yaptığımız hesap sonucu  çeki demirine 50-70 kg arasında bir yük binmesi için karavanın ağırlık merkezini dingilden 25 santimetre  öne konumlandırmamız gerektiğini tespit ettik. Buna göre de ağırlık yerleştirildi.

Karavanımızın Projelendirme aşamasında  benim üzerinde uzun süre çalışarak oluşturduğum formüllü bir excel çalışma  kitabıyla tespit ettik arkadaşlar.

Karavanın yapımında kullanacağımız profil , kontraplak , ankastre aygıtlar   ve en ufak malzemelerin dahi ağırlıklarını, gerek katalog bilgilerinden , gerekse numuneleri ölçerek  tespit ettiğimiz,  birim ağırlıkların bulunduğu bir  malzeme kataloğu oluşturduk.

Bu excel çalışma kitabında  yapmış olduğumuz analizlerde, toplam ağırlığın  680 kg olarak hesapladık.

Test sürüşüne çıkmadan önce,  kantarda yapmış olduğumuz  ölçümde de,   karavanın 685 kg olduğunu gördük.

Yandaki bağlantı üzerinden, karavanda ağırlık merkezinin tespit edilmesi ve ağırlık merkezinin önemi konulu  yazılarıma ulaşabilirsiniz.

Kendi karavanını  yapmak isteyen izleyicilerimiz , ağırlık merkezi tespiti için kullandığımız excel kitapçığını da yine Web sitem üzerinden indirebilirler.

Tüm yazılar bağlantısına tıklayarak, ağırlık merkezini nasıl tespit ettiğimiz konusunda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Hesaplamada kullanmış olduğumuz excel kitapçığını da buradan indirebilirsiniz.

Karavanın boyutları

Şase üzerine monte ettiğimiz  iskeletin yükseliği 180 cm arkadaşlar. Ancak Gövdenin eğimini de  ilave ettiğimizde karavanın iç yüksekliği 190 cm boyutlarına ulaşmakta.

Şase yerden yükseliği 40 cm  ve toplam dış yüksekliğimiz 240 cm yi bulmakta. Yerden yüksekliğin  4  cm olması bize  arazi şartlarında rahat bir sürüş imkanı sağlamakta. Şasenin boyu 270 cm olmasına rağmen,  kontraplak iskelet çıtalarla   oval olarak  dışa doğru taşma yaptığımızdan dolayı,   toplam  uzunluğumuz 365 cm yi buluyor.  Karavanın  ok dahil toplam uzunluğu ise 4.5 metre. 

Karavanın genişliği  dış kaplama dahil 198 cm  ancak  tekerlek ofsetlerini de  dahil ettiğimizde   230 cm enine ulaşıyoruz.  Türkiye karayollarında  2,5 metre enine kadar trafiğe çıkmaya müsaade ediliyor.

Gövde ve mobilya parçalarının imalatı

Karavanın tamamını  önce skect up ta  üç boyutlu  olarak hazırladıktan sonra, auotacad formatına dönüştürdik ve   cnc tezgahında kesime hazır hale getirdik.

Mobilya, ahşap iskelet, iç ve dış kaplama parçalarının tamamı , camlar,  arka stoplar  ve kapı,  servis  kapakları ve  havalandırma bölmeleri tamamen CNC tezgahında kesildi.

Bu noktaya kadar karavanın  genel hatları ortaya çıkmış görünüyor ancak;  karavan,  tabiki sadece şase  iskelet ve 2 tane tekerlekten ibaret değil. Maliyetin önemli bir kısmını karavanın içinde kullanılacak  donanımlar ve ankastre ürünler  oluşturuyor.

Aslında bütün yapım aşamalarının birbiriyle paralel ilerlemesi gerekiyor.

Karavanımız 7,2 m² alana sahip bir karavan. Bu  alanı maksimum verimde kullanmak,  ankastre ürünler için ayıracağınız alanları  çok iyi hesap etmek gerekiyor.

Yeri geldiğinde yarım santimetre bile büyük önem kazanıyor .   

Daha önceden kullanmayı planladığımız donanımların tamamını, henüz parçaların imalatına başlamadan önce sipariş ettik.  Ürünlerin hemen hemen hepsini  online alışveriş siteleri üzerinden temin ettik ve  2 hafta gibi bir süre içinde bütün  parçalarımız elimize ulaştı.

Hatta sipariş ettiğimiz ürünlere göre projeyi tekrar  revize ettiğimiz durumlar da oldu.

Ürünler birer birer geldikçe bizim heyecanımız da artmaya başladı.

Zaman zaman aksilikler de yaşadık tabiki.  

Bazı gövde parçalarını birkaç sefer  imal etmek zorunda kaldık. Bundan dolayı da  planladığımız zamanlamada biraz gecikmeler oldu.

Tabikii  bizden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı da gecikmelerimiz oldu.  Örneğin , güneş paneli  tam üç sefer kargoda kırıldı.  Sağolsun, gönderici firma üç sefer  sorumluluğu üzerine alarak  ücretsiz değişim sağladı.

CNC tezgahında kesimleri tamamlanan  parçalarımız yavaş yavaş hazır olmaya başladı. Bizim yaptığımız çalışma,  adeta bir yap bozun  parçalarını  birleştirerek , ortaya  büyük bir oyuncak çıkartmaya benziyor.

Ahşap iskelet sistemi

Şase ve iskelet üzerinde işimiz bittiğinde , dış gövdeye ana şeklini veren kontraplak  yayları demir iskelete kilitleyerek sağlam bir yapı oluşturduk.

Karavanın  şase , iskelet,  mobilya ve dış gövde kaplama parçalarının tamamı, birbirine kenetlenmiş vaziyette. Bundan dolayı da son derece dayanıklı.

İskelette kullandığımız kavak kontrplak malzemenin et kalınlığı 27 mm.

Taban döşemesinde  ise 12 mm lik  marin kontraplak  kullandık.

Marin kontraplak , suya karşı çok dayanıklı ve sağlam bir malzeme. Ancak kavak kontaplaka göre,  daha ağır , daha dolgun ve daha sert bir malzeme olduğundan dolayı;    mobilya ve iskelet aksamın   imalatında bu malzemeyi tercih etmedik.  

Marin kontraplakla  yaptığımız montajlarda  malzemenin çok yoğun ve sert olmasından dolayı,  vida atarken  patlamalar meydana gelebiliyor. Ancak kavak kontrplakta böyle bir sıkıntı yaşanmıyor. 

Marin kontraplakta  vida atımı esnasında patlamanın önüne geçmek için, vida atmadan önce  matkap ile önceden delik  açma işlemi yaptık.

Mobilya Yerleşimi

İskelet sisteminde olduğu gibi mobilyalarda da  marin kontraplağa nazaran , daha yumuşak, daha hafif ve esnemeye karşı daya dayanıklı  olan kavak kontraplak kullandık.

Kavak yapısı itibariyle Marin kontraplaktan % 30 daha hafif bir malzeme.

Yumuşak  olmasından dolayı, özellikle ek yerlerinde ve iskelet parçalarını dış gövde ile irtibatlandırdığımız noktalarda vida atmaya en uygun malzeme kavak kontraplak arkadaşlar.

Ayrıca kavak  malzeme , esnek olmasından dolayı da karavanın gövde ve mobilyasında sarsıntı anında esnemelerde, parçaların birbirinden ayrılıp dağılmamasını sağlıyor.

Ek yerlerinde , mobilyayı ve dış gövdeyi iskelet ile irtibatlandırdığımız noktalarda, vidaları önce sıvı contaya bulayıp  daha sonra montajını yaptık. Sıvı conta,  vida ve kontraplağı tamamen birbirine kenetliyor ve dağılma riskini de ortadan kaldırmış oluyor.

Tabi tüm bu  avantajların yanında kavak kontraplak suyu  çok kolay emen bir yapıya sahip.

Bundan dolayı da iskelet parçalarını en az iki kat , mobilya parçalarını da 4 kat vernikledik.

Özelllikle banyo ya da mutfak tezgahında kavak kontraplak kullanmalı mıyım diye tereddüt eden arkadaşların kafasındaki soru işaretini gidermeye çalışayım.

Gerek mutfak tezgahında gerekse duş için  özel tasarladığımız lavaboda , bir buçuk senedir   herhangi bir kabarma , şişme ,  yıpranma olmadı.

Camlar ve kapılar

Karavan kapı ve penceresi üreten bir firmadan kapı, mutfak çerçevi ve banyo çerçevesini hazır aldık. Firma isteğe bağlı  temperli cam   montajı yapılmış olarak  da satış yapıyor ancak biz burda ağırlığı düşündüğümüz için camları fiber glass tercih ettik . Ön cam ve arka camda da  yine karartılmış fiber glasss malzeme kullandık. Tabakanın kalan parçalarından da arka stoplarımızı  kestik.

İç Duvar kaplamaları ve izolasyon

Mobilyalar  yerleştirildikten sonra karavanın iç duvarlarını 4 mm kavak kontraplak ile  kapladık. Karavanın iskeletini oluşturan  27 mm lik  çıtalardan dolayı duvar kalınlığımız da içten içe 27 mm oldu. Biz bu boşluklara köpük malzeme ile izolasyon yaptık.

Alüminyum Kompozit dış gövde

Dış gövde kaplama malzemesi olarak da 5 mm eninde içinde izolasyon malzemesi bulunan iki tarafı alüminyum kaplı kompozit panel kullandık. Daha önce de bahsetttiğim gibi  bu kompozit paneller iskelet aksamına hem  endüstriyel yapıştırıcı ile yapıştırıldığı hem de tutkallanmış vidalarla  monte edildiği için gövde dayanımını arttırmaya da yardımcı oluyor.

Boyama

Karavanın çamurlukları, servis kapakları ve  kapısını yeşile boyamaya karar verdik.  Akrilik  sertleşticili boya kullandık.Boya atacağımız yüzey temiz , pürüzsüz ve daha öncesinde elektrostatik boya ile boyanmış olduğundan astar uygulama işlemi yapmadık. Boya yapacağımız parçalar çok fazla olmadığı için   kompresör ve tabancayla boyamak için hiç uğraşmadık.

Oto boya  satan  bir  bayiden,  katalogdan beğendiğimiz rengi 3 adet  gazlı spray kutu şeklinde aldık. Yaz  günü olduğu için boya daha çabuk kuruyor biz de boya işlemini  5 er dakika aralıklarla 4 kat olarak uyguladık. En son  pasta ve cila yaparak yüzeyde kalan pürüzleri de giderdik.

Yazar: woodpecker