O1 ve O2 belgesi

Çekme karavanda O1 ve O2 belgesi kavramları ve dikkat edilmesi gereken hususlar

O1 ve O2 olarak tabir edilen belgeleri kısaca açıklamak gerekirse;

Genel olarak trafiğe çıkış belgesi olarak adlandırılan O1 ve O2 belgeleri, bir şase üreticisi tarafından, TSE kurumu nezdinde gerekli kontrolleri yapılmış , yeterliliği sağlanmış, trafiğe çıkışında bir sakınca bulunmadığı TSE tarafından onaylanmış, şase üreticilerinin ürettikleri şaselere ait bir kimlik kartıdır.

Bilinenin aksine bu belgeler karavana ya da römorka ait belgeler değildir. O1 ve O2 belgeleri, aracınızın arkasına takacağınız römorkun taşıma kapasitesi üzerinden şasenizin sınıflandırmak amacıyla kullanılan trafiğe çıkış belgesidir. Her şaseye üretici tarafından şase numarası vurulur. Bu şase numarası da belgenizin üzerinde kayıtlıdır.

Bu belge sayesinde römorkunuzun trafiğe çıkışı yasal olarak sağlanır. O1 veya O2 belgeli bir şase üzerine inşaa edilen römork , artık bu belgenin sahibidir.

O1 – O2 belgelerinin üzerinde karavanın sahibiyle ilgili herhangi bir bilgi bulunmaz. Bu belgede şase ile ilgili teknik bilgiler ve şase numarası bulunur.

Bir çok karavan kullanıcısı yollarda herhangi bir kontrol olmadığına güvenerek karavanının trafiğe çıkış belgesi ( O1 ya da O2) olup olmadığına dikkat etmemektedir. Yollarda herhangi bir kontrol olmaması ya da yapılan kontrollerde karavanınızla alakalı belge sorulmaması sizleri yasal sorumluluktan kurtarmaz.

Ruhsata işlettiğiniz çeki demirinizle birlikte karışabileceğiniz bir trafik kazasında römorkunuzun trafiğe çıkış belgeli olmaması halinde, aracınıza yaptırmış olduğunuz trafik sigortası karşı tarafa vereceğiniz zararların karşılanması konusunda size problem çıkartacaktır.

Bu durum , iki köy arasında yıllarca ehliyetsiz araç kullanıp herhangi bir trafik kontrolüne rastlamamaya benzer. Trafik kazası meydana geldiğinde nasıl ilk olarak sürücü belgesi olup olmadığı kontrol ediliyorsa römorkun da trafiğe çıkış belgesi olup olmadığı kontrol edilecektir.

Eğer çeki demiriniz ruhsata işli ve çektiğiniz römorkun O1 veya O2 belgesi varsa, karışmış olduğunuz kazada aracınızın mevcut trafik sigortası , aksi bir durum belirtilmediyse , sigorta poliçesinde belirtilen limitler dahilinde karşı tarafın hasarını karşılamakla yükümlüdür.




O1 ve O2 belgelerinin kapsamları

Öncelikle O1 belgesi olan bir römorkun ne anlama geldiğini açıklayalım.

750 kg ‘a kadar yükleme kapasitesine sahip römorklar için şase üreticisi tarafından verilen trafiğe çıkış belgesidir. Bu belgeye sahip bir römork için fren tertibatı mecbur değildir.

Ayrıca ruhsat gerektirmediği için TUVTURK muayenesinden de muaftır. Aracınızın plakasının bir kopyasını römorkunuza takarak seyahat edebilirsiniz.

O1 belgeli römorkun en büyük avantajlarından bir diğeri ise B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmesidir.

O2 belgesi , 750 kg – 3500 kg arasındaki römorkların trafiğe çıkış belgesidir. Bu sınıfa sahip bir karavanı çekebilmek için , BE sınıfı ya da 1997 yılından önce ehliyet almış olanlar için D ya da E sınıfı ehliyet şartı vardır.

O2 belgeli bir karavan ruhsat gerektiren, ayrı bir plakası olan ve her sene TUVTURK muayene zorunlulu olan bir karavandır. Ayrıca fren tertibatı zorunludur.

Tip Onay belgesi ile ilgili daha fazla bilgi için TSE sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Tüm Yazılar

Yazar: woodpecker

2 thoughts on “O1 ve O2 belgesi

Yorumlar kapalı.