PWM ve MPPT şarj kontrol cihazları arasındaki farklar

Bu yazıda   PWM ve MPPT   şarj kontrol cihazları arasındaki   verim farkınından bahsetmeye çalışacağım.

Mevcut PWM cihazım ve 190W monokristal güneş panelim ile 120Ah kapasiteli akümü 10Ah  kapasite ile şarj edebiliyordum.  En azından teoride öyle. Güneş panellerinin üzerindeki   değerlerde   çalışma akımı 9,78A olarak görünmekte.   Biz bunu yaklaşık 10 Amper olarak kabul edelim.  

 Güneş panelimi tam kapasiteyle kullanabiliyor muyum?

Güneşli bir yaz gününde , Türkiye  şartlarında ortalama 5 saat verimli  güneş  aldığımızı   düşünürsek, 120 Ah kapasiteli yarım dolu bir aküyü 6 saatte doldurabileceğim anlamına geliyor.   Güneşin  artık açılı geldiği zamanlarda da  bir miktar dolum yapılıyor elbette. Güneş panelinden , en azından 5 saat süreyle %100 verimli   bir şekilde faydalandığımızı düşünebiliriz. Ama PWM  cihaz bağlı bir sistemde durum tam öyle değil. PWM cihazı ,  19 Volt x 10 Amper girişi olsa da  çıkışta 14,4 Volt 10 amper  ile şarj ediyor. Bu da gösteriyor ki ;   ben 190Wlık güneş panelimi 144W lık bir panelmiş gibi kullanıyorum.

Kamp ortamındaki  şartları ele alacağımız ve  akülerimizi %50 kapasitenin altına düşürmemeye özen göstereceğimiz için,    en fazla %50 kapasiteye kadar boşaltma senaryosu üzerinden hareket edelim.

Aydınlatma , hidrofor ,  buzdolabı  ve diğer ihtiyaçlar için ortalama saatlik 5A bir  harcamamız olduğunu düşünelim.  Gündüz saatlerinde  12 saat boyunca bu tüketimi yapış olsak  120 A lik bir akünün % 50 sini boşaltıyoruz anlamına gelir.

Burada   aküleri gerek güneş paneli üzerinden ,  gerekse  harici  elektrik ile doldurma konularına değişmek istiyorum.

Daha önce, akülerimi PWM şarj cihazının gerilim girişine,    harici 19 V  girerek,   yani güneş panelini taklit ederek ,  harici adaptör ile şarj etme konulu bir video ve yazı hazırlamıştım.

Gerek  güneş paneli  gerekse  harici şebeke ile şarj   etme  hakkında, değinmek istediğim  bazı noktalar var. PWM cihazıma  gelen 19 Volt  gerilimi,  ana kaynağından aşama aşama gelerek açıklamak istiyorum ki, hangi kayıplarımız olduğunu , sistemi nasıl iyileştirebileceğimizi    , sonunda akülerimizi   nasıl en kısa sürede  şarj edebileceğimizi görelim.

Tabi burda şu noktaya özellikle değinmek lazım , Bizim akülerimize verilecek olan akım değerini  biz  ne kadar arttırırsak artıralım  bunun  ayarlamasını PWM ya da MPPT  cihazımız kendisi yapıyor.

Bizim burda amacımız,  PWM ya da MPPT cihazımızın  uygun  akım kapasitesine göre maksimum akımı verip , aküleri  optimum   şekilde şarj  edebilmek.

PWM  gerilim girişine,  harici güç kaynağından gerilim vererek  aküleri şarj etmek.

Harici gerilim kaynağının şarj kontrol cihazına bağlantısı
Harici gerilim kaynağının şarj kontrol cihazına bağlantısı

İlk düzeneğimizde 220/12V 30 Amper kapasiteli bir adaptör  kullanıyor ,  ve 1200 W’ a kadar   kapasiteli  bir DC-DC gerilim convertörü sayesinde PWM cihazımızın  gerilim girişine 19 V veriyorduk. Böylece akülerimiz  şarj ediyorduk.  30Amper kapasiteli adaptör kullandığımız  için   de %50  boşalmış akümüze 2 saatte şarj edebiliriz sonucu çıkabilir.  Ancak durum tam olarak öyle değil. Bunu birazdan açıklayacağım. Ondan önce gerilimi neden convertör ile yükseltiyoruz sorusunu cevaplayalım.

12 Voltu neden 19 Volta yükseltiyoruz?

convertor

Harici adaptör ile PWM şarj cihazının girişine de  12 volt uygulasak bile  akülerimizi şarj edemeyiz.  Aküleri şarj edebilmek için gerekli minimum  voltaj değeri 14,2V-14,4 Volt.  Bunun için de 12 Volt gerilimi  minimum 14.2 Volta yükseltmemiz gerekiyor. Ancak biz   şarj kontrol cihazımıza  farklı gerilim uygulayarak kafasının karışmaması için 12 voltu 19 volta yükselterek  güneş panelini taklit ediyoruz.

Kullanmış olduğumuz DC-DC Convertör, 1200 W’ a kadar güç üretebiliyor. Convertörün giriş gerilimi 8-60 V gibi  geniş bir skalada ancak,  convertörün maksimum çalışma akımı 20 A. Yani,  convertörden   alacağımız maksimum güç,  girişe uygulayacağımız güçten büyük olamaz. Convertörün girişi maksimum  20 Ampere kadar destekliyor.

Bu nokta önemli  çünkü MPPT cihazı taktıntan sonra, şu anda dezavantaj gibi görünen bu nokta üzerinden ilerleyip nasıl avantaja döndüreceğimizi  açıklayacağım.

Şu aşamada ,  12 V 30 A lik bir  harici güç kaynağı kullansak da ,  convertör  giriş akımı,  maksimum 20 Amper olduğundan dolayı  12 Volt x20A = 240 W lık bir gücü convertor üzerinden alabilmekteyiz. Yani üzülerek söyleyeyim,  adaptör gücü olan 12V-30A ( 360W)  ile şarj edebilme olanağımız kalmadı.

Kayıplarımız yavaş yavaş otaya çıkmaya başlıyor.

Convertörümüzün,  PWM cihazımıza   vereceği  toplam güç 240W olduğundan dolayı ,  convertör giriş  gücünü sabit tutabilmek için çıkış akım değerini düşürüyor ve 240W /19V = 12,63A akım verebiliyor.

Bu noktada herhangi bir kayıp yok gibi görünse de, birdiğer kaybımız PWM  cihazımız üzerinden  şarj voltajı ayarlaması esnasında ortaya çıkmakta.

PWM cihazımız 12,63 A giriş akımını koruyarak çıkış akımını da aynı  değerde veriyor ancak bu sefer  Voltajı aküleri şarj etmek için gerekli olan  14,4 Volta düşürüyor. 14,4V – 12,63A  yani toplam 181Wh lık bir güç ile şarj oluyor. Güneş paneli üzerinden  10A (144W)  ile şarj edebiliyorduk.

MPPT Şarj kontrol cihazının avantajları

MPPT

PWM cihazı  giriş akımını sabit tutarak  aküleri giriş akımı ile şarj ederken , MPPT şarj kontrol cihazı, hem  güneş panelini hem de  harici güç kaynağını tam kapasite ile kullanma imkanı sunuyor.

Hem güneş panelini hem de  harici adaptörü  kullanarak , sistemdeki PWM cihazı MPPT cihaz ile değiştirdiğimizde  ortaya çıkan farkı şimdi size anlatmaya çalışacağım.

190W , 19V – 10 A  gücündeki  güneş panelimizden gelen   gerilim,   MPPT cihaza girdiğinde;   cihaz  güneş panelinden maksimum gücü almaya odaklanıyor ve  Giriş gücü =~  çıkış gücü mantığıyla hareket ediyor. Şarj Voltajı 14.4 Volta  düştüğü noktada  190W / 14,4V = 13,19 Ah  akım ile akümüzü şarj etmeye başlıyor.  PWM cihaz ile şarj ederken maksimum giriş gerilimi ile yani 10 Amper ile şarj edebiliyorduk. Burada yaklaşık yüzde 30 luk bir   artış sağlamış olduk. Tam olarak güneş panelimizin  kapasitesini kullabilme imkanına sahip olduk.  

Aynı şekilde   harici adaptör  ve konvertör üzerinden  şar etmeye kalktığımızda ise  ,  convertörden maksimum alacağımız gerilimh 240 W idi hatırlarsanız.   Yani  şarj kontrol  devresi  girişimiz  19V –  12,63 Amperdi.  Şimdi   MPPT cihazımız yine maksimum çekebileceği güç  olan 240 W üzerinden çalışmaya başlıyor ve 240W/14,4= 16,66 Ah ile akülerimiz şarj etmeye  başlıyor.

Özetle PWM ile MPPT arasındaki  en önemli fark;   PWM cihazı,  akım odaklı çalıştığından dolayı,    tam kapsiteli çalışmıyor. Ancak MPPT cihaz, toplam  çekebileceği güce odaklı  çalıştığı için   ne kadar yüksek  gerilim verirseniz  uygulayacağı akım  değerini ayarlayabiliyor. Ve akülerimizi daha hızlı şarj etme imkanı  oluyor.

Bir başka örnekle  MPPT cihazı tekrar ele alalım. Akülerimiz 12 Volt   ancak MPPT cihazımızın girişine 410W  – 41V ve 9 Amperlik  bir güneş paneli bağladığımızı düşünelim.

MPPT  cihazımız    güneş panelinden gelen 410 W a odaklanıyor ve  Akülere vereceği akımı  410W / 14,4V = 28,5 A  olarak ayarlıyor. Bu da daha hızlı bir şarj süresi demek.

Daha fazla bilgi için https://spartycaravan.com/karavan-akusunu-harici-sebeke-ile-sarj-etmek/

Yazar: woodpecker